lauantai 23. huhtikuuta 2016

Byrokratiaa ja muuta pientä mukavaa

Hölmö juttu, mutta olen meinannut alkaa stressaamaan siksi, koska tuntuu siltä, että en ole tehnyt tulevien häiden eteen oikein mitään viime aikoina! Olen käynyt useaan otteeseen tehtävälistaani läpi, mutta tällä hetkellä taitaa vain olla niin onnekas tilanne, että mitään akuuttia tekemistä ei vain löydy!

Jotain pientä on kuitenkin tapahtunut, nimittäin sain vihdoinkin haettua Postista säilytysrasiat vieraslahjoille, jotka tilasin yli kaksi kuukautta sitten. Tilauksen pakkaamista ja lähettämistä sai odottaa ikuisuuden ja kun myyjä vihdoin postitti paketin, se hukkui lähetyksessä. En löytänyt kuitenkaan mistään yhtä edullisesti uusia pakkauksia ja koska sain rahatkin sujuvasti takaisin, tein samalle myyjälle uuden tilauksen ja se tulikin perille jo kahdessa viikossa. Nyt meidän pitäisi miehen kanssa käydä tässä joku päivä konditorialla maistelemassa macaroneja ja samalla voimme mallailla leivoksia laatikoihin, jotta mitään ikäviä yllätyksiä ei paljastu päivää ennen häitä, jolloin vieraslahjoja aletaan kasaamaan valmiiksi. Tästä aiheesta siis varmasti lisää piakkoin! :)

Toinen kaksi kuukautta viipynyt ikuisuustilaus, dagen efter/vaimomekkoni saapui myös vihdoin edellisviikolla perille ja onneksi se oli juuri sellainen kuin myyntikuvissakin. Laitoin mekon heti pesupussissa pyykkiin, koska olen tainnut ajan saatossa herkistyä uusien vaatteiden kemikaaleille ja saan niistä dekolteelle näppylöitä, joten pääsen sovittelemaan ja kuvailemaan mekkoa vasta pesun jälkeen. Palaan siis tähänkin hankintaan kuvien kera myöhemmin. Ai niin, ja tilasin nettikaupasta myös muutamia bleisereitä, joista löydän toivottavasti mieleisen juhliin viileää loppuiltaa varten.

Lisäksi vielä sellainen maininta pöytäkoristeisiin liittyen, että onneksi Bäckbystä löytyy kuin löytyykin juuri täydelliset kukkamaljakot, että niidenkään suhteen ei tarvitse enää murehtia. :) Pöytäkoristeista minun täytyy hankkia siis vielä sopivaa kivi/lasimurskaa, joka pitää kukan paikoillaan maljakossa, kellukynttilät (niitä ei myydä enää Ikeassa, boo!) sekä menu/ohjelmakorteille pidikkeet; loppusuoralla ollaan siis!

Jostain syystä yhdeksi inhokkihommakseni on muodostunut kaikki byrokratiaan liittyvä, vaikka ne voikin hoitaa nykyään niin kätevästi netin kautta. Sain jonkun puuskan vähän aikaa sitten ja tein vihdoinkin Poliisille hupilupailmoituksen eli ilmoituksen alkoholitarjoilusta. Lomake tulee täyttää silloin, jos yksityishenkilö järjestää tilaisuuden, jossa tarjoillaan alkoholia eikä juhlatilalla ole A-oikeuksia. Ravintoloissa yms. nämä luvathan ovat kunnossa, jolloin myöskään ilmoitusta ei tarvitse tehdä. Ongelmia voi kuulemma tulla lähinnä silloin, jos juhliin täytyy hälyttää poliisi, joka päättää tarkistaa paperit samalla ja jos ilmoitusta ei löydy, saa ikimuistoisen päivän päätteeksi myös sakot. Lupa maksaa kuitenkin vain 16 €, joten suosittelen hoitamaan asian kuntoon. Heh, pakko kyllä kommentoida sen verran, että tästä hupilupa-asiasta tulee lähinnä mieleen antiikkiset kieltolakiajat, että oikein hurvitteluunkin täytyy saada ensin viranomaislupa... :D

Samaan syssyyn jätin maistraattiin esteiden tutkintahakemuksen, joka harvinaista kyllä, ei taida maksaa mitään. Homma hoitui myös kätevästi etänä, nimittäin allekirjoituksen pystyy tekemään pankkitunnistautumisella, jonka jälkeen lähetin miehelleni linkin lomakkeeseen, hän teki allekirjoituksen omilla tunnuksillaan ja sitten hakemus olikin valmis lähetettäväksi käsittelyyn. Rupesi kieltämättä vähän jännittämään, että ei kai enää tässä vaiheessa voi paljastua mitään ällöttäviä yllätyksiä, hyi! Itkisin varmaan vuoden, jos naimisiin meno tyssäisi tähän! :D Käsittelyssä menee onneksi vain viikko, joten ensi viikolla pitäisi tulla kuittaus, joka näyttää vihreää valoa meidän juhlille. Liian aikaisin hakemusta ei kannata muuten jättää, koska se on voimassa vain 4 kuukautta.

Olemme puhuneet miehen kanssa alusta asti, että teemme myös avioehdon, koska meillä on ollut aina omat rahat sekä yhteinen taloustili, josta maksetaan vuokraan, kaupassakäyntiin yms. liittyvät menot. Lisäksi miehelläni on oma yritys, jonka haluamme jatkossakin pitää erillään meidän yhteiselosta. Itse asiassa Heidillä on omassa blogissaan aivan loistava infopaketti avioehdosta, jonka suosittelen lukemaan, joten turhaanpa minä tässä avaan asiaa sen enempää. :)

Törmäsin tammikuun Häämessuilla Legistum-asianajotoimistoon, jonka kautta avioehdon saa tehtyä älyttömän helposti ja ennen kaikkea kohtuuhintaan. Suosittelen tutustumaan heidän tarjoamaansa palveluun täältä. Käytännössä jätin alkuviikosta hakemuksen heidän nettisivujensa kautta ja jo seuraavana päivänä minuun oltiin puhelimitse yhteydessä yksityiskohdista. Tämän jälkeen sain sähköpostiini ensimmäisen luonnoksen avioehdosta, jonka kävin miehen kanssa läpi ja totesimme sen niin selkeäksi ja yksinkertaiseksi, että emme kokeneet tarpeelliseksi keskustella tai muokata sitä sen enempää.

Avioehdon tekeminen Legistumilla maksaa yhteensä 145 € sisältäen niin monta yhteydenottoa ja luonnoksen muokkauskertaa, kunnes kaikki ovat lopputulokseen tyytyväisiä. Jos olisimme käyneet Legistumin toimistolla vielä allekirjoittamassa avioehdon ja saaneet todistajat heidän kauttaan, hintaan olisi lisätty 50 € lisää. Meidän on kuitenkin vaikeaa järjestää yhteinen käynti virka-aikana, joten he lähettävät paperin meille allekirjoittamattomana ja hankimme todistajat itse. Tämän jälkeen avioehto täytyy vielä muistaa rekisteröidä maistraatissa, josta veloitetaan 55 €.

Hinta on mielestäni erittäin kohtuullinen, koska olen netissä törmännyt myös useita satoja euroja maksaviin palveluihin. Toki meillä on myös siitä helppo tilanne, että olemme lapsettomia ja ns. varattomia, joten kovin monimutkaisia koukeroita ehtoon ei tarvitse runoilla. En myöskään syttynyt ajatukselle tehdä avioehtoa itse, koska siihen saattaa jäädä vaikka mitä porsaanreikiä, jotka todennäköisesti aiheuttava itkua ja hampaiden kiristystä siinä vaiheessa, jos papereita täytyy alkaa joskus käymään läpi viranomaisten kanssa. Jännittävää, odottelen ensi viikolla postia saatavaksi ja sitten on tämäkin homma hoidettu. :)

Mitäs muuta? Häihin on ilmoittautunut tällä hetkellä noin puolet kutsutuista, joten saamme varmaan lähempänä deadlinea loput ilmoittautumiset. Lisäksi tapaamme tulevana maanantaina klassisen musiikin soittajat, jotka siis vastaavat musiikista aivan juhlien alussa ja vihkimisen aikana. Odotan innolla tätä ihka ensimmäistä palaveria sekä niitä kylmiä väreitä, jotka piano ja oboe saavat varmasti aikaan! Eiköhän näihin järjestelyihin saada siis uutta pontta jo ihan piakkoin, kun loppukiri alkaa häämöttää... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti